Gödöllői Civil Kerekasztal Egyesület

A közösség erejével

  • English
  • Magyar

Weöres Sándor Oktatási, Kulturális és Szabadidős Egyesület

 

Cím: 2100 Gödöllő, Tessedik Sámuel utca 4., D. épület
Elnök: Ruszkay Andrea
Irodavezető: Fóris Orsolya
Telefon: +36 20 399 8106
E-mail: egyesulet@waldorfgodollo.hu

Honlap:
http://waldorf-godollo.hu/

Gödöllőn 1989-ben kezdte el működését az első waldorf intézmény, óvoda formájában. Ahogy nőttek a gyerekek, úgy lépett egyre „magasabb osztályba” az iskolai szervezet is: 1990-ben indult az első általános iskolai osztály, 1999-ben pedig a gimnázium is megkapta a működési engedélyt, majd az egyik anyaiskolaként 2013-ban megalapította az első regionális középiskolai waldorf kezdeményezést, a Göllner Mária Regionális Waldorf Gimnáziumot.

Jelenleg a Gödöllői Szabad Waldorf Óvoda és a Gödöllői Waldorf Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola fenntartója a szülők és pedagógusok közössége által létrehozott Gödöllői Waldorf-pedagógiai Egyesület jogutódja, a Weöres Sándor Oktatási, Kulturális és Szabadidős Egyesület. Az Egyesületnek meghatározó szerepe van mindkét intézmény működtetésében, alapvető feladata fő célkitűzéseinek figyelembevételével, hogy biztosítsa az óvoda és iskola működtetéséhez szükséges jogi és gazdasági hátteret.

Az egyesületet olyan szülők hozták létre, akik idejüket, energiájukat és pénzüket nem kímélve, gyermekeik számára a legmegfelelőbb oktatási-nevelési formát a Waldorf-pedagógiát követő iskola és óvoda keretein belül találták meg.

Az iskola épületének a gödöllői Tessedik Sámuel utcában találtunk megfelelő bérleményt közel 20 évvel ezelőtt, társulva akkoriban egy rugógyárral, ahol lassanként újabb helyiségeket bérelve és így terjeszkedve óriási szülői összefogással alakítottunk ki az igényeinknek és pedagógiánknak megfelelő barátságos, otthonos termeket.
Óvodánk épülete a Gödöllői Önkormányzat támogatásával pályázat útján került saját tulajdonunkba.

Intézményeink nem csak a gyermekeink számára nyújtanak lehetőséget a fejlődéshez, nekünk, szülőknek is teret és szellemiséget nyújt ehhez. Jól tükröződik ez abban, hogy az elődeink által gondosan átépített épületeinket továbbra is együtt, saját kezűleg szépítjük, javítjuk, s így gyermekeink a kezünk által készített munka eredményét használják.

Egyesületünk elismert tagja a Magyar Waldorf Szövetségnek és további kapcsolatokat kutat illetve tart fent nemzetközi színtéren is.

Részt vállalunk diákjainkon keresztül környezetünk kulturális életében is számos művészeti munka (színdarabok, bábelőadások, koncertek) bemutatásával, valamint pedagógiai előadásokat szervezünk minden érdeklődő számára, aki a waldorf nevelés-oktatás területén kíván tájékozódni.

2012 óta – az első években egy TÁMOP pályázat segítségével – rendezzük meg minden évben az egyre népszerűbb és városzserte elismert Mihály-napi Családünnepünket az iskolánkban és óvodánkban hagyományosan megünnepelt Szent Mihály naphoz kapcsolódóan. A rendezvénnyel célunk, hogy a helyi családoknak, közösségeknek a Mihály-napi ünnep által – többek között olyan játékokon, foglalkozásokon és programokon keresztül, mint sárkányviadal, sárkányeregetés, bátorságpróba, valamint kovácsolás, sokoldalú, színvonalas kézműves foglalkozások, kézműves kirakodóvásár, reformbüfé, a meghívott iskolák gyerekcsoportjainak bemutatói a színpadon – új minőséget és élményt nyújtsunk ezen a napon. Egyúttal szeretnénk értékeinket megmutatva bekapcsolódni a város pezsgő kulturális életébe. Ugyanakkor szeretnénk rendezvényünk keretein belül lehetőséget teremteni a helyi család-, ill. gyermekközpontú civil közösségekkel, oktatási és szociális intézményekkel való kapcsolatteremtésre is, a hosszú távú együttműködés reményében.

Célkitűzéseinkhez tartozik a környezetvédelem gyakorlati művelése is, ezért iskolánkban biokertet működtetünk, ahol gyermekeinket tanítjuk az ökológiai gazdálkodás alapjaira.

Minden évben Nyílt napokon mutatjuk be az érdeklődő szülőknek Waldorf Intézményeink működését, ennek időpontjáról plakátokon, újságcikkeken keresztül tájékoztatjuk az érdeklődőket.

Egyesületünk 2014. május óta tagja a Gödöllői Civil Kerekasztal Egyesület ernyőszervezetnek, mivel fontosnak tartja a helyi civil szervezetekkel való együttműködést, tapasztalatcserét és a kölcsönös segítségnyújtást.