Gödöllői Civil Kerekasztal Egyesület

A közösség erejével

  • English
  • Magyar

Gödöllői Királyi Kastély Barátainak Egyesülete

Vezető: Szlávik Jánosné elnök
Telefon: 30/6222-687
Email: szlavik.zsoka@gmail.com
Cím: 2100 Gödöllő, Királyi Kastély
Honlap: www.kiralyikastely.hu

2014-ben ismét ünnepi alkalomhoz érkezett egyesületünk: míg 2013-ban az Erzsébet vers- és prózamondó verseny 20. évfordulójára nagyszabású rendezvénnyel emlékeztünk, 2014-ben pedig megalakulásunk 20. évfordulóját ünnepeltük.

A Gödöllői Királyi Kastély Barátainak Egyesülete a helyreállítás alatt lévő Grassalkovich-, majd Királyi Kastély társadalmi hátterét alkotó civil szervezetként, 23 lelkes ember támogatásával 1995. június 14-én alakult. Első elnöke dr. Mélykúti Csaba lett, díszelnöke pedig Pécsi Ildikó érdemes művész.
Örömmel láttunk munkához, terveink között szerepelt a kastély idegenvezetőinek képzéséhez szükséges helytörténeti kutatás, kirándulások Grassalkovich és Erzsébet királyné nyomában, bel- és külföldön. Fontos volt, hogy mi is egyre jobban megismerjük a kastélyt és hajdani lakóinak életét, s hogy ezt a tudást egyre több vendégnek adhassuk át. Végül elérkezett a nagy nap, mikor 1996 augusztusában több ezer ember tódult be a felújított kastély szélesre tárt kapuin és gyönyörködött a pompás termekben. Együtt örültünk velük!

Bár a kastély építtetője Grassalkovich I. Antal, majd fia és unokája voltak, nemzetközi hírnevet mégiscsak Erzsébet királyné jelenléte biztosított Gödöllő számára. Így a „Sisi-kultusz” jegyében az első két évben Antal-napi mulatságot és fényes Erzsébet-bált rendeztünk, illetve meghirdettük Erzsébet királyné költeményeiből a szavalóversenyt, mely elképzelés „szülőanyja” Pécsi Ildikó volt. Célként tűzte ki maga elé, és elénk is a gödöllői versszerető ifjúság megnyerését és a versolvasás minél szélesebb körben való elterjesztését. Azóta is minden évben van Erzsébet királyné emlékére vers- és prózamondó verseny (most már megzenésített vers kategóriában is). A szavalóversenyek jelentősége egyre erősödött. Ezt mutatja az a tény is, hogy a Művelődési Központból először a kastély dísztermébe, majd a barokk színházba került át a rendezvény.

A kastély vezetősége 2006-ban együttműködési szerződést kötött velünk, s azóta a nagyobb rendezvényeken önkénteseink segítségével tartjuk nyitva pl. a Királydombi pavilont. Tagjaink közül számosan vesznek részt a kastély nagyobb rendezvényein is pl. Ibolya Nap, Múzeumok Éjszakája, Barokk Napok, Vadásznap, Erzsébet királyné karácsonyai eseményein tárlatvezetőként, teremőrként, kézműves foglalkozások vezetőjeként és a vendégek fogadásában, irányításában, tájékoztatásában.

A Kastélybarátok Klubja 1999-ben az idegenvezetőknek jött létre, majd 2006-tól nyitottá vált, s rendezvényein a kastély történelme iránt érdeklődők sokasága vesz már részt. Egyre több jelentős előadót hívtunk meg, akik részben a kastély felújítási munkálataival ismertettek meg bennünket, részben történelmi hátteret is adtak. Ugyanakkor tagságunkból is egyre többen tartanak kiemelkedő szintű, érdekes beszámolót. Az egyesületi élet fontos fóruma ez a minden hónapban megrendezett klubest, melynek keretében nemcsak a legújabb kiállítások megtekintésére, az új kiadványok bemutatására kerítünk sort, hanem rendszeresen hívunk meg előadókat a kastélyhoz kapcsolódó témákban (építészet, történelem, művészettörténet, restaurálás, színháztörténet, gasztronómia-történet stb). Népszerűek kirándulásaink is, különösen a Kastélytúrák sorozat.

Évek óta bemutatkozunk a Belvárosi Napok Civil utcájának keretében is. Ez jó lehetőséget teremt arra, hogy kötetlen körülmények között a többi civil szervezettel együtt adjunk hírt magunkról és toborozzunk új tagokat.

Tagjaink éves tagdíjat fizetnek, melynek egyik lehetősége a Pátria Takarékszövetkezet Gödöllői fiókjában megbízással a 65100266 – 11061494 számlaszámra, vagy személyesen nyugta ellenében a klubesteken.