Akadálymentesítsd magad! – Esélyegyenlőség hete: május 15-19.

Akadálymentesítsd magad! – Esélyegyenlőség hete: május 15-19.
Részletes programmal! Gördíts lejjebb!

Az Életért Alapítvány 2007 óta, minden év májusában rendezi meg az Esélyegyenlőségi Hét programsorozatát, melyre idén május 15. és 19. között kerül sor az elmúlt évekhez hasonlóan különböző helyszíneken, gazdag választékban.
A program Gödöllő város civil szervezeteinek, egyházi, szociális illetve oktatási intézményeinek összefogásával valósul meg.
Célja a társadalom, ezen belül – kiemelten – a diákok akadálymentes szemléletének elmélyítése, kialakítása, idős és fogyatékos személyek nehézségeivel kapcsolatos figyelemfelkeltés, ezen túl pozitív sorstársi példák bemutatása az érintettek felé, valamint a segítő munkában résztvevő szakemberek kiégését megelőző, érzékenyítő programok megrendezése, amelyet ez évben szeretnénk összekapcsolni a diákok érzelmi intelligenciájának fejlesztésével.

AKADÁLYMENTESÍTSD MAGAD!
2017. május 15. és 19. közötti héten a Gödöllő és Térsége Látássérültjeinek Egyesületének tagjai, a Fővárosi Önkormányzat Gödöllői Idősek Otthona kerekesszékkel élő ellátottjai és az intézmény mentálhigiénés munkatársai végzik informátori munkájukat a város oktatási intézményeiben. A mozgás- és látássérült informátorok a program alkalmával mindennapi életük során megélt helyzeteikről mesélnek, a diákok pedig empátia gyakorlatok keretében kipróbálhatják a fogyatékkal élők mindennapjainak mozzanatait.

PARAPÓDIUM
A programsorozat nyitó momentuma a Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthonában működő Borostyán Színkör Gerald Durrell: Családom és egyéb állatfajták című vidám regény színpadi adaptációjának bemutatója, mely nyitott programként valósul meg. Szereplői az intézmény idős és kerekesszékben élő lakói. A darab díszleteit a város középiskoláiban tanuló, közösségi szolgálatot teljesítő diákok készítették.
HELYSZÍN: Fővárosi Önkormányzat Gödöllői Idősek Otthona, Dózsa György út 65.
Időpont: 2017. május 15. hétfő 10.00

KÉPzelet
Nyitott nap a „Nefelejts” Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonában. Közös kézműves tevékenységre invitálnak az otthon ellátottjai és munkatársai minden nyitott szívű diákot, felnőttet. A közös munkák az esélyegyenlőségi hét záró programján kiállításra kerülnek.
HELYSZÍN: Gödöllő, Fiumei út 9.
Időpont: 2017. május 16. kedd 10.00-12.00

MUNKÁLTATÓI WORKSHOP – NO PARA, HA PARA!
a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásáról

A tavalyi évhez hasonlóan munkáltatókat invitálnak a Diverzitás Alapítvány szervezésében megvalósuló rendezvényre. A workshop témája a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatása, munkaerő piaci beilleszkedése. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, ami a www.godollopaktum.gak.hu weboldalon található a részletes programmal együtt.
HELYSZÍN: Erzsébet Királyné Szálloda, Gödöllő, Szekcióterem, Dózsa György út 2.
Időpont: 2017. május 16. kedd 8.30 - 12.00

Program
8.45 – 9.45 Térségi jó gyakorlat: a GE Power tapasztalatai a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása terén
Szabó Andrea HR Operációs és munkaügyi kapcsolatok vezető, GE Power Veresegyház
9.45 – 10.45 A VEKOP 7.1.3-15 „Megváltozott munkaképességű emberek támogatása” elnevezésű kiemelt projekt bemutatása
Maurer Erzsébet Területi Szolgáltatási Koordinátor, VEKOP-7.1.3-15 projekt, Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság – felkérés alatt
10.45 – 11.00 Kávészünet
11.00 – 12.00 Fogyatékos ember a kollégám - A Salva Vita Alapítvány támogatott foglalkoztatás szolgáltatásának módszertana
Mezei Ádám integrációs menedzser, foglalkozási tanácsadó

A rendezvényen a részvétel ingyenes. Kérjük, részvételi szándéka esetén regisztráljon a regisztráció linken keresztül, legkésőbb május 14-ig.
A rendezvény a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával, a Diverzitás Közhasznú Alapítvány NEA-TF-17-SZ-0901 azonosítószámú pályázata keretében valósul meg.

EMPÁTIA LABOR SEGÍTŐ SZAKEMBEREK SZÁMÁRA
A korábbiakban a demencia (szellemi leépülés) kérdése kevés figyelmet kapott. Ez évben egy Angliában élő, magyar származású ápolási szakember külföldi tapasztalatait szeretnénk megosztani az érdeklődőkkel. Olyan speciális demonstrációs programot lesz szerencsénk kipróbálni, amely modellezi azokat a hétköznapi helyzeteket, nehézségeket, amelyet a demens betegek mindennapjaikban megélnek.
Juhász Ágnes a „Memóriaőrzők” című írás szerzője, és a demencia területének elkötelezettje. A program önköltséges (4000 Ft/fő), maximális létszáma 20 fő.
HELYSZÍN: Fővárosi Önkormányzat Gödöllői Idősek Otthona, Dózsa György út 65.
Időpont: 2017. május 16. kedd 9.00-15.00

MEG VAGYOK HUZATVA?!
Az elmúlt években olyan személyeket szólaltattunk, meg akik pozitív sorstársi példát mutatva, fogyatékosságukon túllépve kiemelkedő emberi teljesítményt nyújtottak. Ez évben Szonday Szandra mutatkozik be „Rubato, Lamento” c. verseskötetével ill. a „Meg vagyok huzatva?!” c. kamaszkori írásával.
Szandra a Marfan szindróma ellenére fiatalos lendülettel éli életét, rendkívül sokoldalú. Magyar-esztétika szakon végzett, cirkusztörténettel, versírással, képzőművészettel foglalkozik. Életkora és fiatalos lendülete végett a diákok számára is könnyebben befogadható információkkal, élményekkel szolgálhat.
A beszélgetés moderátora Six Edit és Polyák Szilvia. A közösségi szolgálatot teljesítő diákok ezen a programon is jelen vannak segítőként, közreműködnek a kerekesszékben élők könyvtárba kísérésében.
HELYSZÍN: Gödöllői Városi Könyvtár, Dózsa György út 8.
Időpont: 2017. május 17. szerda 14.00

PARA-ART FESZTIVÁL
A program meghívottjai idősek, fogyatékosok, közép- és általános iskolás diákok, szakemberek, ezáltal az integráció valódi megvalósulására nyílik mód. A rendezvény kerti mulatsággal zárul, ezzel is elősegítve a résztvevők kapcsolati hálójának megerősítését, bővítését.
Fellépőként a Szivárvány zenekart láthatjuk vendégül, amelynek tagjai a Tordasi Értelmi Fogyatékosok és Pszichiátriai Betegek otthonának ellátottjai. Domoszlai János látássérült zenész dél-amerikai zenével, a Gödöllői Waldorf iskola illetve a Chopin Zeneiskola növendékei és a Nefelejts Napköziotthon ellátottjai közös produkcióval készülnek, melynek címe: „A gomba alatt”.
Közösségi szolgálatot teljesítő diákok segítőként is kapcsolódnak a rendezvényhez. A program során a KÉPzelet nyitott napon készült alkotások is kiállításra kerülnek.
HELYSZÍN: Fővárosi Önkormányzat Gödöllői Idősek Otthona, Dózsa György út 65.
Időpont: 2017. május 19. péntek 14 óra

Nagy szeretettel várunk minden érdeklődőt programjainkra!
A részvételi szándékot kérjük előre jelezni Polyák Szilviának, a 28 410 364/108-as melléken, aki szívesen szolgál bővebb információval a programokról.

A fotók a Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthonában működő Borostyán Színkör előző évekbeli előadásain készültek.

(c) Cornelius 2010