Gödöllői Civil Kerekasztal Egyesület

A közösség erejével

  • English
  • Magyar

GATE Zöld Klub Egyesület

Elnökség: 
Kálmán Nikoletta – elnök
Fodor Hella – alelnök
Póss Anett – alelnök

A GATE Zöld Klub Egyesület a gödöllői Szent István Egyetem (korábban Gödöllői Agrártudományi Egyetem; GATE) hallgatói alkotta környezetet- és természetvédő civil szervezete. 1990-es alapítása óta számtalan projektet és programsorozatot valósított meg, s folytat ma is.
környezeti nevelés az alapítás óta központi szerepet játszik a csapat rendszeres tevékenységei közt. Az évek során az előadássorozatokon át szakkörök és rendezvények szervezéséig számtalan módon juttattuk el a „zöld üzenetet” az óvodástól a felnőtt korosztályig. A szervezet jelenleg külön környezeti nevelő csapattal rendelkezik, mely többféle előre elkészített előadással járja a környék oktatási intézményeit, ellenszolgáltatás nélküli önkéntes munkát végezve.
A Zöld Klub 1990 óta folyamatosan élen jár az Intézmény hulladékgazdálkodásának fenntarthatóbbá tételében, melyet olyan mérföldkövek jeleznek, mint az 1995-ben készített egész egyetemre kiterjedő hulladékgazdálkodási átvilágítás, az 1999-ben elindult kollégiumi szelektív-hulladékgyűjtés, a 2001-ben, a HuMuSz-al közösen indított szelektív papírgyűjtési rendszer, a 2005-ös Campus hulladékgazdálkodási program vagy a 2013-tól indult, ma is sikeresen működő Szelektív SZIE program, mely a kollégiumok szelektív hulladékgyűjtését öleli fel. 2014 decemberétől a program folytatásaként az Egyetemen belül is megindult a hulladék szelektív gyűjtése.
2002 óta évente megrendezésre kerül a Zöld Forgatag, amely az egyesület névjegyévé vált. A két-három napos, ingyenes környezetismereti és természetvédelmi témájú őszi esemény délelőttjeinek játékos programjai rendszerint az általános iskolásoké és óvodásoké, míg délutánonként a felnőtt korosztály számára érdekesebb előadások, beszélgetések következnek, minden évben más témát körüljárva.
Az első Tankönyvbörzére 2003-ban került sor, együttműködve az egyetemi könyvtárral. Az eseményen a hallgatóknak lehetőségük van a szükségtelenné vált jegyzeteik, tankönyveik eladására, ami nem csak a környezetet, de a diákok pénztárcáját is kíméli. A rendezvény sikerességét mutatja, hogy 2013-ban a GATE Zöld Klub útmutatása alapján az ELTE, a BME és a Szegedi Tudományegyetem is megrendezte a saját börzéjét.
2013 óta az egyetemi botanikus kertben műveljük bio zöldségparcelláinkat Gertrud Frank növénytársításos rendszerének mintájára.
2014-ben egyesületünk nagy fába vágta a fejszét; a teljes egyetem átvilágítását és átfogó fenntarthatóbbá tételét tűzve ki célul megalkotta a ZEFiRe tervezetet, a Zöld Egyetem Fenntarthatósági Rendszert. A nemzetközi fenntarthatósági rendszerekhez igazodva témakörökre osztva dolgozunk az intézmény zöldebbé tételén, összefogva a már meglévő kezdeményezéseket, utat mutatva a jövőbeni szükséges intézkedések számára.
Szintén ettől az évtől indítottuk el Free Shopunkat, azaz a Szabadboltot, ahol pénzforgalom nélkül cserélnek gazdát a betérők feleslegessé vált tárgyai, ruhái.

 

Jelenlegi tevékenység, éves program

 

Egyesületünk minden kedden 18.30-tól tartja gyűlését a Szent István Egyetem ’A’ kollégiumának alagsorában található klubhelyiségében. Rendszeres találkozóink során a közös munkán túl változatos programokkal képezzük egymást és magunkat.
2015-ös évre ismét sok eseménnyel készülünk. Egész éves állandó programként folytatjuk a Botanikus Kerttel együttműködve immár két éve eredményesen gondozott bioparcelláink művelését, valamint a Szabadbolt működtetését. Hasonlóan folyamatos tevékenységként idén, a korábbi éveknél még aktívabban tervezzük környezeti nevelő tevékenységünk folytatását, illetve a csapat szakmai-pedagógiai továbbképzését. A ZEFiRe második és harmadik ütemének megvalósítását a két szemeszterre elosztva képzeljük el. Ennek keretében az intézmény környezeti terhelésének felmérését követően a hulladék, az utazás és szállítás, a az oktatás, az élelmiszer, a víz, az adminisztráció és a területhasználat témakörökkel foglalkozunk. Az elkövetkező másfél év tevékenységét nagyban befolyásolja a HuMuSz-szal közös pályázatunk, mely keretében különböző programokat, kiállításokat, játékokat, civil akciónapokat szervezünk hulladék-megelőzés és újrahasznosítás témában.
2015 februárjában és szeptemberében ismét megrendezzük a Tankönyvbörzét a Kosáry Domokos Könyvtárral karöltve. Az év során több közös programot is tervezünk a könyvtárral, szorosabbra fűzve a köteléket az Egyetemmel és Gödöllő város lakóival. Tavasszal elindítjuk Magyarország ökofalvainak megismerését célzó tanulmányút-sorozatunkat. Szintén a tavaszra tervezzük a kollégium magyar és külföldi lakóit egyaránt célba vevő Használd újra – Recycle this műhely indítását, mely keretében a leggyakrabban keletkező hulladéktípusok újrahasznosítási lehetőségeivel kísérletezünk, továbbá szeretnénk befejezni a tavaly elkezdett Foodmap-et. Augusztusban ismét viszünk egy kis „zöld színt” a gólyatáborokba. A beköltözés során 2015-ben is segítünk a Szelektív SZIE program ismertetésében. Az ősz folyamán folytatjuk a tavasszal megkezdett tanulmányút-sorozatot, újabb ökofalvakat véve célba. Novemberben ismét megrendezzük egyesületünk védjegyévé vált Zöld Forgatagot, immár 14. alkalommal.
2015-ben ünnepeltük a Zöld Klub fennállásának 25. születésnapját, mely alkalomból több meglepetésprogrammal is készültünk.

 

 

Kapcsolódó események: 

Gödöllő Város Nyugdíjas Egyesülete kirándulásbefizetései: 9:00-12:00

angol

A nyugdíjas egyesület a kirándulásaik befizetéseihez használják a nagytermet 2018. február 21., március 21., április 25., május 16. napokon szerda 9:00-12:00 óra között.
Dátum: 2018. 03. 21.
Szervezet: Gödöllő Város Nyugdíjas Egyesülete

2018. évi horgászjegy kiadás: 2018. március 22. 16:00-20:00

angol

A V.P. Horgász Egyesület a 2018. évi horgászjegy kiadásra foglalja le a 3-as irodát és a nagytermet 2018. február 15-én és március 22-én 16:00-20:00 óra között
Dátum: 2018. 03. 22.
Szervezet: Vízügyi Dolgozók Vásárhelyi Pál Horgász Egyesülete

Polgárőrség rendezvénye: 12:00-14:00

angol

Polgárőrség rendezvénye a nagyteremben 2018. március 15-én 12:00-14:00 között.
Dátum: 2018. 03. 15.
Szervezet: Gödöllői Civil Kerekasztal Egyesület (GDCK)

"Autizmus és asszertív kommunikációs tréning" címmel 20 fős tréning: 8:15-16:00

angol

Diverzitás Alapítvány 2018. február 16. péntek, valamint 2018. március 23. péntek 8:15-16:00-ig 20 fővel a nagyteremben: Autizmus és asszertív kommunikációs tréning
Dátum: 2018. 03. 23.
Szervezet: Diverzitas Közhasznú Alapítvány